fbpx

Citroën TA

Citroën Traction Avant

Met de Traction Avant toonde Citroën voor het eerst dat het meer was dan een gewone autoconstructeur. De eerste voorwielaangedreven Citroën was een auto die zijn tijd ver vooruit was. In het begin misschien zelfs iets té ver.

Diensten voor Citroën TA

Onderhoud & Herstellingen

kan bij CQS Classics terecht voor een nazicht of onderhoud van uw geliefde klassieke Citroën.

Nazicht:

Bij een nazicht van de wagen worden steeds volgende punten nagekeken:

 • Niveau vloeistoffen zowel olies als remvloeistof en sproeiervloeistof
 • Staat filters
 • Complete ontstekingscircuit (bougies, kabels en ontsteking)
 • Staat remmen
 • Staat ophanging, stuurinrichting en aandrijving
 • Staat hydraulisch circuit indien aanwezig
 • Smering stuurinrichting en ophanging
 • Werking verlichting, claxon en ruitenwissers
 • Staat banden en bandenspanning
 • Complete start- en laadcircuit
 • Afstelling van de motor
 • Motor- en versnellingsbaksteunen
 • Complete onderzijde

Afhankelijk van het aantal gereden kilometers en de verstreken tijd sinds het vorige onderhoud, zullen bovenstaande onderdelen vervangen worden als dit nodig is. Uiteraard gebeurt dit steeds in overleg met de klant. Graag vragen wij u om een afspraak te maken indien uw wagen een onderhoud nodig heeft.

Na deze controle en eventuele herstellingen is uw wagen technisch klaar voor de weg. Als de wagen gekeurd moet worden, rest er ons enkel nog de afstelling van de lichten en de CO. Nadien kan u zelf naar de technische keuring rijden, of wij kunnen dit voor u doen.

Laswerken

Roest is de grootste vijand van elke klassieke auto, ook van uw Citroën. En ook hier geldt dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Soms volstaan kleine laswerken zoals het inlassen van een nieuwe binnenvleugel of een stukje van de vloerplaat. Maar wanneer het nodig is, dringt zich een radicale ingreep op, zoals het vervangen van de dorpels of de volledige bodemplaat. Een secuur werkje, dat u beter overlaat aan specialisten.

CQS Classics hanteert steeds dezelfde werkwijze. Samen met u onderwerpen we de auto met een kritisch oog aan een onderzoek, op basis waarvan we een offerte voor de te vervangen en/of te lassen onderdelen maken.

Vervolgens gaan onze ervaren lassers aan de slag. Zij werken met de kwalitatief meest hoogstaande onderdelen en de gepaste materialen. En zij houden rekening met de originele lasnaden en puntlassen. Zo vermijdt u bijvoorbeeld deuren die na een restauratie niet meer perfect sluiten.

Daarnaast kunt u bij CQS Classics ook terecht voor een degelijke en doorgedreven antiroestbehandeling, die uw auto in alle weersomstandigheden tegen de tand des tijds beschermt.

Carrosserie

 CQS Classis kan terugvallen op een jarenlange ervaring met klassieke wagens, in het bijzonder met na-oorlogse klassieke Citroëns. Zo kan CQS Classics u met raad en daad bijstaan bij alle kleine of grote carrosseriewerken.

Dit is wat CQS Classics u biedt :

 1. Wij beschikken over kleurkaarten en codes van alle door Citroën gebruikte originele lakken. Zo bent u zeker dat uw DS in de juiste, door u gekozen kleur wordt herspoten. Een andere, niet-originele Citroën-kleur kiezen kan natuurlijk ook.
 2. Om kleurverschil bij het deels herschilderen van een auto te vermijden, laten we eerst een gespoten onderdeel uitlezen. Zo kunnen we de exacte samenstelling van de lak bepalen.
 3. U kan bij ons ook terecht voor het spuiten van onderdelen, die u vervolgens zelf kan monteren. Bijvoorbeeld onderdelen die omwille van roest en schade moeten worden vervangen.
 4. Uiteraard werken wij met kwalitatief hoogstaande producten, om een topresultaat te kunnen garanderen.
Deelrestauratie

CQS Classics biedt u de mogelijkheid om uw Citroën HY in verschillende fasen in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Zo kan u er voor kiezen om uw auto tijdens de wintermaanden bij CQS Classics binnen te brengen. Tijdens die ‘winterslaap’ profiteren wij er van om op uw auto de nodige herstellingen en restauraties uit te voeren, zodat u tijdens de zomermaanden opnieuw zorgeloos van uw oldtimer kan genieten.

Zo gaan we tewerk :

 1. Na afspraak komt u langs met uw auto.
 2. Wij bekijken samen met u uw HY en luisteren naar uw wensen. Na een grondige doorlichting door onze specialisten, kunnen we u op een professionele manier bijstaan in bepalen van de prioriteiten.
 3. In samenspraak met u wordt een stappenplan opgesteld, waarbij er rekening wordt gehouden met uw budget en uw timing.

Alle werken gebeuren na overleg en volledig naar uw wensen.

Totaalrestauratie

CQS Classics herstelt uw Citroën HY in één allesomvattende restauratie in zijn oorspronkelijke glorie. Dit geheel volgens uw wensen.

Bij deze totaalrestauratie wordt de hele auto onderhanden genomen : mechaniek, elektriciteit en carrosserie.

Zo gaan we tewerk :

 1. We maken een afspraak voor een eerste visuele inspectie. Deze vindt bij voorkeur in ons eigen atelier plaats, maar kan indien nodig ook op verplaatsing gebeuren.
 2. Wij bekijken samen met u uw HY en luisteren naar uw wensen. Tegelijk adviseren we u over wat wij nodig vinden om uw HY opnieuw in topconditie te krijgen.
 3. Wij stellen een indicatieve offerte op, die samen met u wordt besproken.
 4. Nadat u deze offerte heeft goedgekeurd, stellen we een restauratieovereenkomst op. Daarin worden alle werken, budgetten en afspraken samengevat.
 5. Tijdens de uitvoering van de werken, kan u via een persoonlijke link op onze website het hele restauratieproces volgen.

Afspraak maken?

Heeft u interesse voor een vrijblijvende offerte, of wilt u de verschillende mogelijkheden samen met ons overlopen, aarzel dan niet om een afspraak te maken.

Meer zien?

Bent u benieuwd naar enkele van onze projecten?
Bekijk dan onze voorbeelden van Citroën 2CV op onze portfolio pagina.

Historiek

Het testament van André Citroën
Op 24 maart 1934 lanceert Citroën de 7CV in avant-première. Daarmee gaat André Citroën in tegen de traditie, die wil dat een totaal nieuwe auto op het autosalon van Parijs wordt voorgesteld. Het lijkt wel alsof de bezieler van het merk aanvoelt dat dit zijn laatste auto wordt.

De 7CV ‘Traction Avant’ was alles wat André Citroën voor ogen had. Een ruime gezinswagen met een kleine, fiscaal gunstige motor (1303 cc) die technologisch ver boven de concurrentie uitstak. Want de Traction Avant was niet de eerste auto met voorwielaandrijving, maar wel de meest vooruitstrevende met onder andere zijn geruisloos ‘zwevende’ motor ( een uitvinding van Chrysler waarvan Citroën de rechten had gekocht) en zijn hydraulische remmen.

Wanneer de nieuwe Citroën in oktober 1934 op het autosalon van Parijs staat, doet Citroën er alles aan om de mensen te overtuigen van het technische vernuft dat in deze auto steekt. Eén tentoongestelde auto is in de lengterichting doorgezaagd om de structuur te tonen, bij een andere is de motor losgekoppeld van de carrosserie om het principe te tonen. “Zoals een paard de kar trekt, zo trekt motor de 7CV”, is de uitleg.

Helaas is op dat moment de kas bij Citroën bijna leeg, wat in 1935 leidt tot de volledige overname door Michelin en het ontslag van de doodzieke André Citroën, die op 3 juli 1935 overlijdt. Hij mag het dus niet meer meemaken dat zijn laatste creatie uiteindelijk toch het succes krijgt dat ze verdiende.

De Traction Avant blijft tot 1957 in productie, hij werd dus nog even naast de DS gebouwd. En, de 15H, het topmodel met de zescilinder, had een hydropneumatische achterwielophanging, waarmee de rijhoogte ongeacht de lading gelijk bleef.

De Traction Avant werd niet alleen in Frankrijk gebouwd. Ook in België werden in de fabriek in Vorst van 1934 tot en met 1956 31.700 Tractions gebouwd. Auto’s die de reputatie hadden van luxueuzer en mooier te zijn afgewerkt.

Onze partner voor klassieke Citroën onderdelen