fbpx

Citroën SM

“De grote roadster”

Citroën SM

 

De Citroën SM is op vele vlakken een unieke auto, niet in het minst door de combinatie van de Maserati V6-motor en de traditionele Citroën-technologie. Dit woelige Italiaans-Franse huwelijk maakte van de Citroën SM een technisch complexe en helaas ook fragiele auto.

Hoe complex de Citroën SM ook mag zijn, voor CQS Classics heeft deze uitzonderlijke granturismo geen geheimen meer. Onze vakmensen, die al een hele carrière lang aan deze ultraluxueuze GT werken, zorgen er voor dat uw SM een zorgeloze kilometervreter en een betrouwbare investering voor de toekomst blijft.

Diensten voor Citroën SM

Onderhoud & Herstellingen
U kan bij CQS Classics terecht voor een nazicht of onderhoud van uw geliefde klassieke Citroën.

Nazicht:

Bij een nazicht van de wagen worden steeds volgende punten nagekeken:

 • Niveau vloeistoffen zowel olies als remvloeistof en sproeiervloeistof
 • Staat filters
 • Complete ontstekingscircuit (bougies, kabels en ontsteking)
 • Staat remmen
 • Staat ophanging, stuurinrichting en aandrijving
 • Staat hydraulisch circuit indien aanwezig
 • Smering stuurinrichting en ophanging
 • Werking verlichting, claxon en ruitenwissers
 • Staat banden en bandenspanning
 • Complete start- en laadcircuit
 • Afstelling van de motor
 • Motor- en versnellingsbaksteunen
 • Complete onderzijde

Afhankelijk van het aantal gereden kilometers en de verstreken tijd sinds het vorige onderhoud, zullen bovenstaande onderdelen vervangen worden als dit nodig is. Uiteraard gebeurt dit steeds in overleg met de klant. Graag vragen wij u om een afspraak te maken indien uw wagen een onderhoud nodig heeft.

Na deze controle en eventuele herstellingen is uw wagen technisch klaar voor de weg. Als de wagen gekeurd moet worden, rest er ons enkel nog de afstelling van de lichten en de CO. Nadien kan u zelf naar de technische keuring rijden, of wij kunnen dit voor u doen.

Laswerken

Roest is de grootste vijand van elke klassieke auto, ook van uw Citroën. En ook hier geldt dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Soms volstaan kleine laswerken zoals het inlassen van een nieuwe binnenvleugel of een stukje van de vloerplaat. Maar wanneer het nodig is, dringt zich een radicale ingreep op, zoals het vervangen van de dorpels of de volledige bodemplaat. Een secuur werkje, dat u beter overlaat aan specialisten.

CQS Classics hanteert steeds dezelfde werkwijze. Samen met u onderwerpen we de auto met een kritisch oog aan een onderzoek, op basis waarvan we een offerte voor de te vervangen en/of te lassen onderdelen maken.

Vervolgens gaan onze ervaren lassers aan de slag. Zij werken met de kwalitatief meest hoogstaande onderdelen en de gepaste materialen. En zij houden rekening met de originele lasnaden en puntlassen. Zo vermijdt u bijvoorbeeld deuren die na een restauratie niet meer perfect sluiten.

Daarnaast kunt u bij CQS Classics ook terecht voor een degelijke en doorgedreven antiroestbehandeling, die uw auto in alle weersomstandigheden tegen de tand des tijds beschermt.

Carrosserie

CQS Classis kan terugvallen op een jarenlange ervaring met klassieke wagens, in het bijzonder met na-oorlogse klassieke Citroëns. Zo kan CQS Classics u met raad en daad bijstaan bij alle kleine of grote carrosseriewerken.

Dit is wat CQS Classics u biedt :

 1. Wij beschikken over kleurkaarten en codes van alle door Citroën gebruikte originele lakken. Zo bent u zeker dat uw DS in de juiste, door u gekozen kleur wordt herspoten. Een andere, niet-originele Citroën-kleur kiezen kan natuurlijk ook.
 2. Om kleurverschil bij het deels herschilderen van een auto te vermijden, laten we eerst een gespoten onderdeel uitlezen. Zo kunnen we de exacte samenstelling van de lak bepalen.
 3. U kan bij ons ook terecht voor het spuiten van onderdelen, die u vervolgens zelf kan monteren. Bijvoorbeeld onderdelen die omwille van roest en schade moeten worden vervangen.
 4. Uiteraard werken wij met kwalitatief hoogstaande producten, om een topresultaat te kunnen garanderen.
Deelrestauratie

CQS Classics biedt u de mogelijkheid om uw Citroën SM in verschillende fasen in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Zo kan u er voor kiezen om uw auto tijdens de wintermaanden bij CQS Classics binnen te brengen. Tijdens die ‘winterslaap’ profiteren wij er van om op uw auto de nodige herstellingen en restauraties uit te voeren, zodat u tijdens de zomermaanden opnieuw zorgeloos van uw oldtimer kan genieten.

Zo gaan we tewerk :

 1. Na afspraak komt u langs met uw auto.
 2. Wij bekijken samen met u uw SM en luisteren naar uw wensen. Na een grondige doorlichting door onze specialisten, kunnen we u op een professionele manier bijstaan in bepalen van de prioriteiten.
 3. In samenspraak met u wordt een stappenplan opgesteld, waarbij er rekening wordt gehouden met uw budget en uw timing.

Alle werken gebeuren na overleg en volledig naar uw wensen.

Totaalrestauratie

CQS Classics herstelt uw Citroën SM in één allesomvattende restauratie in zijn oorspronkelijke glorie. Dit geheel volgens uw wensen.

Bij deze totaalrestauratie wordt de hele auto onderhanden genomen : mechaniek, elektriciteit en carrosserie.

Zo gaan we tewerk :

 1. We maken een afspraak voor een eerste visuele inspectie. Deze vindt bij voorkeur in ons eigen atelier plaats, maar kan indien nodig ook op verplaatsing gebeuren.
 2. Wij bekijken samen met u uw SM en luisteren naar uw wensen. Tegelijk adviseren we u over wat wij nodig vinden om uw SM opnieuw in topconditie te krijgen.
 3. Wij stellen een indicatieve offerte op, die samen met u wordt besproken.
 4. Nadat u deze offerte heeft goedgekeurd, stellen we een restauratieovereenkomst op. Daarin worden alle werken, budgetten en afspraken samengevat.
 5. Tijdens de uitvoering van de werken, kan u via een persoonlijke link op onze website het hele restauratieproces volgen.

Afspraak maken?

Heeft u interesse voor een vrijblijvende offerte, of wilt u de verschillende mogelijkheden samen met ons overlopen, aarzel dan niet om een afspraak te maken.

Meer zien?

Bent u benieuwd naar enkele van onze projecten?
Bekijk dan onze voorbeelden van Citroën SM op onze portfolio pagina.

Historiek

Zijne Majesteit

Citroën speelde al vanaf het begin van de jaren zestig met het idee van een sportieve DS, een project dat de codenaam S kreeg. Gaandeweg evolueerde dit project naar een specifiek model en wanneer Citroën in 1968 Maserati overneemt, is ook de motor voor de exclusieve granturismo gevonden. Op 11 maart 1970 wordt de Citroën SM voorgesteld op het autosalon van Genève. Zijn naam is de samenvoeging van de projectnaam S en de M van Maserati. Maar al gauw wordt de elegante sportwagen Sa Majesté genoemd.

De Citroën SM kwam er in een tijd dat in Frankrijk de Marseillaise nog wat luider dan anders klonk. Op architecturaal vlak waren er in Parijs Beaubourg en La Défense en op technologisch vlak ving de Concorde alle aandacht. De SM misstond niet in het rijtje. Hij was één van de eerste auto’s waarvan de vorm in de windtunnel was bestudeerd, hij was de eerste GT met voorwielaandrijving, één van de eerste Europese auto’s met een vooruitstrevende air conditioning en hij had een unieke ‘lichtbak’ met zes koplampen met automatische, dynamische correctie.

Helaas besliste de energiecrisis al snel over het lot van de Citroën SM, waarvan de productie in 1975 werd stopgezet. “De SM werd geboren uit snelheid en sterft ook samen met de snelheid”, meldde Citroën. In totaal werden er van de SM amper 12.920 stuks gebouwd. Elk nog bestaand exemplaar verdient dus de beste zorgen, die CQS Classics dankzij een door de jaren heen opgebouwde kennis van deze unieke en complexe auto kan bieden.

Onze partner voor klassieke Citroën onderdelen