fbpx

Citroën Mehari

“De Glimlach”

Citroën Mehari

Geen andere Citroën straalt zoveel joie de vivre uit als de Mehari. Bedacht als een utilitaire versie van de 2CV, werd de Mehari een hit tot in de mondaine Franse badplaatsen. 

Diensten voor Citroën Méhari

Onderhoud & Herstellingen
U kan bij CQS Classics terecht voor een nazicht of onderhoud van uw geliefde klassieke Citroën.

Nazicht:

Bij een nazicht van de wagen worden steeds volgende punten nagekeken:

 • Niveau vloeistoffen zowel olies als remvloeistof en sproeiervloeistof
 • Staat filters
 • Complete ontstekingscircuit (bougies, kabels en ontsteking)
 • Staat remmen
 • Staat ophanging, stuurinrichting en aandrijving
 • Staat hydraulisch circuit indien aanwezig
 • Smering stuurinrichting en ophanging
 • Werking verlichting, claxon en ruitenwissers
 • Staat banden en bandenspanning
 • Complete start- en laadcircuit
 • Afstelling van de motor
 • Motor- en versnellingsbaksteunen
 • Complete onderzijde

Afhankelijk van het aantal gereden kilometers en de verstreken tijd sinds het vorige onderhoud, zullen bovenstaande onderdelen vervangen worden als dit nodig is. Uiteraard gebeurt dit steeds in overleg met de klant. Graag vragen wij u om een afspraak te maken indien uw wagen een onderhoud nodig heeft.

Na deze controle en eventuele herstellingen is uw wagen technisch klaar voor de weg. Als de wagen gekeurd moet worden, rest er ons enkel nog de afstelling van de lichten en de CO. Nadien kan u zelf naar de technische keuring rijden, of wij kunnen dit voor u doen.

Chassis Vervangen

Chassiswissel van een Citroën Mehari

Een verroest chassis leidt bij de technische keuring meestal tot een rood schouwingsbewijs. Maar dat hoeft niet het einde van uw Mehari te zijn. Let wel, zomaar roestgaten dichtlassen is vaak geen optie. Het chassis kan al zodanig door roest zijn aangetast, dat het ernstige verzwakkingen kan vertonen met als gevolg dat het risico op plooien en zelfs afbreken niet denkbeeldig is. Voorzichtigheid is dus geboden.

CQS Classics beschikt over de expertise om een vakkundig oordeel te geven over de staat van het chassis van uw Mehari en kan het, indien nodig of gewenst ook vervangen. Alleen is de wetgeving hieromtrent en België bijzonder streng. Strenger alleszins dan in onze buurlanden. Wanneer een chassisnummer in een Mehari niet correct of onvolledig is, kan dit bij de technische keuring ook leiden tot afkeuring, zelfs tot wegverbod!

Dit risico vermijdt u door bij CQS Classics een nieuw chassis te kopen. Citroën en het Ministerie van Verkeer hebben CQS Classics een mandaat verleend dat ons toelaat om chassisnummers in een nieuw chassis in te slaan. Dit gebeurt aan de hand van uw autopapieren. Nadien ontvangt u van ons een attest voor inslag, dat vanaf dan bij de autopapieren moet blijven.

U hoeft hiervoor het chassis niet bij ons te laten plaatsen. Wij kunnen dat natuurlijk voor u doen, maar u kan de klus ook zelf klaren. Wat uw voorkeur ook geniet, u kan steeds een afspraak maken bij CQS Classics voor een chassiswissel. Of kijk op de website Citroparts.com, waar u online een chassis kan kopen.

Laswerken

Roest is de grootste vijand van elke klassieke auto, ook van uw Citroën. Ook hier geldt dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Soms volstaan kleine laswerken zoals het inlassen van een nieuwe binnenvleugel of een stukje van de vloerplaat. Maar wanneer het nodig is, dringt zich een radicale ingreep op zoals het vervangen van de dorpels of de volledige bodemplaat. Een secuur werkje dat u beter overlaat aan specialisten.

CQS Classics hanteert steeds dezelfde werkwijze. Samen met u onderwerpen we de auto aaneen kritisch onderzoek, op basis waarvan we een offerte voor de te vervangen en/of te lassen onderdelen maken.

Vervolgens gaan onze ervaren lassers aan de slag. Zij werken met de meest kwalitatief hoogstaande onderdelen en de gepaste materialen. Zij houden bovendien rekening met de originele lasnaden en puntlassen. Zo vermijdt u deuren die na een restauratie niet meer perfect sluiten bijvoorbeeld.

Daarnaast kunt u bij CQS Classics ook terecht voor een degelijke en doorgedreven antiroestbehandeling, die uw auto in alle weersomstandigheden tegen de tand des tijds beschermt.

Carrosserie

CQS Classis kan terugvallen op een jarenlange ervaring met klassieke wagens, in het bijzonder met na-oorlogse klassieke Citroëns. Zo kan CQS Classics u met raad en daad bijstaan bij alle kleine of grote carrosseriewerken.

CQS Classics biedt u:

 • Kleurkaarten en codes van alle originele lakken, ooit door Citroën gebruikt. Zo bent u zeker dat uw Citroën in de juiste, door u gekozen kleur wordt herspoten. Een andere, niet-originele Citroën-kleur kiezen kan natuurlijk ook.
 • Om kleurverschil bij het herschilderen van een deel van het voertuig te vermijden, laten we eerst een gespoten onderdeel uitlezen. Zo kunnen we de exacte samenstelling van de lak bepalen.
 • U kunt bij ons ook terecht voor het spuiten van onderdelen die u vervolgens zelf kan monteren. Het gaat hier bijvoorbeeld om onderdelen die omwille van roest of schade moeten worden vervangen
 • Uiteraard werken wij met kwalitatief hoogstaande producten om een topresultaat te kunnen garanderen.
Deelrestauratie

Restauratie van uw Citroën Méhari volgens uw ritme

CQS Classics biedt u de mogelijkheid om uw Citroën Méhari in verschillende fasen in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Zo kunt u er voor kiezen om uw auto tijdens de wintermaanden bij CQS Classics binnen te brengen. Tijdens die ‘winterslaap’ profiteren wij er van om op uw auto de nodige herstellingen en restauraties uit te voeren, zodat u tijdens de zomermaanden opnieuw zorgeloos van uw oldtimer kan genieten.

Zo gaan we tewerk :

 1. Na afspraak komt u langs met uw auto.
 2. Wij bekijken samen met u uw Méhari en luisteren naar uw wensen. Na een grondige doorlichting door onze specialisten, kunnen we u op een professionele manier bijstaan in bepalen van de prioriteiten.
 3. In samenspraak met u wordt een stappenplan opgesteld, waarbij er rekening wordt gehouden met uw budget en uw timing.

Alle werken gebeuren na overleg en volledig naar uw wensen.

Totaalrestauratie

Totaalrestauratie van een Citroën Mehari 

Bij een totaalrestauratie  nemen we de volledige wagen onder handen:  mechaniek, elektriciteit, het chassis en buizenframe en natuurlijk de in massa gespoten ABS-body.

Zo gaan we tewerk :

 1. We maken een afspraak voor een eerste visuele inspectie. Deze vindt bij voorkeur in ons eigen atelier plaats, maar kan indien nodig ook op verplaatsing gebeuren.
 2. Wij bekijken samen met u uw Méhari en luisteren naar uw wensen. Tegelijk adviseren we u over wat wij nodig vinden om uw Méhari opnieuw in topconditie te krijgen.
 3. Wij stellen een indicatieve offerte op, die samen met u wordt besproken.
 4. Nadat u deze offerte heeft goedgekeurd, stellen we een restauratieovereenkomst op. Daarin worden alle werken, budgetten en afspraken samengevat.
 5. Tijdens de uitvoering van de werken, kunt u via een persoonlijke link op onze website het hele restauratieproces volgen.

Interesse?

Heeft u interesse voor een vrijblijvende offerte, of wilt u de verschillende mogelijkheden samen met ons overlopen, aarzel dan niet om een afspraak te maken.

Meer zien?

Bent u benieuwd naar enkele van onze projecten?
Bekijk dan onze voorbeelden van Citroën Méhari op onze portfolio pagina.

Historiek

Lustobject

Mei 1968. Terwijl in Parijs de studenten revolteren, stelt Citroën in het mondaine Deauville de Méhari voor. De badplaats aan de Atlantische kust is het gedroomde decor voor de presentatie van deze veelzijdige afgeleide van de 2CV. Of beter gezegd van de Dyane 6, waarvan de Méhari de mechanische componenten leende.

Op het chassis van de deux-chevaux werd een frame gemonteerd, dat de uit kunststof (ABS) gefabriceerde kuip droeg. Een geribbelde kuip, net zoals de carrosserie van de HY, die door haar vorm werd versterkt. De Méhari viel op door zijn ‘avontuurlijke’ kleuren met ronkende namen als Hopi (rood), Montana (groen) en Kalahari (beige), de drie lanceringskleuren. Daarna werden nog Tibesti (groen), Kirghiz (oranje), Hoggar (beige), Atacama (geel) en Azur (wit met blauw) aan de kleurenkaart toegevoegd.

Net als de dromedaris waarnaar hij werd genoemd heeft de Méhari een utilitaire roeping. Met zijn pluimgewicht en zijn grote bodemvrijheid is hij de uitgelezen meid voor alle werk. Hij draagt makkelijk 400 kilogram en dankzij zijn ‘badkuipmodel’ is laden en lossen kinderspel. Maar toch is het als een pure plezierauto dat de Méhari naam maakt. Geen Franse badplaats die compleet was zonder Mehari’s in het straatbeeld.

De Citroën Méhari werd tussen 1968 en 1988 geproduceerd.  In totaal werden er zo’n 140.000 Méhari’s geproduceerd, waarvan amper 1.213 van de vierwielaangedreven versie, die tussen 1979 en 1982 te koop was. Maar hoe eenvoudig de Méhari er ook uitziet, zijn constructie is ingewikkelder dan u zou vermoeden. Daarom is CQS Classics is  uw aangewezen partner om de Citroën Méhari in topconditie te houden.

Onze partner voor klassieke Citroën onderdelen