fbpx

Citroën HY

Citroën HY

Functioneel als hij is, is de Citroën HY door de jaren heen uitgegroeid tot een iconische bestelwagen. Vandaag is hij een gewild uithangbord voor wie zich op professioneel gebied wil profileren. Ook hierbij kan CQS Classics u met raad en daad bijstaan.

Diensten voor Citroën HY

Onderhoud & herstellingen

Klein en groot onderhoud van een klassieke Citroën 

U kan bij CQS Classics terecht voor een nazicht of onderhoud van uw geliefde klassieke Citroën.

Nazicht:

Bij een nazicht van de wagen worden steeds volgende punten nagekeken:

 • Niveau vloeistoffen zowel olies als remvloeistof en sproeiervloeistof
 • Staat filters
 • Complete ontstekingscircuit (bougies, kabels en ontsteking)
 • Staat remmen
 • Staat ophanging, stuurinrichting en aandrijving
 • Staat hydraulisch circuit indien aanwezig
 • Smering stuurinrichting en ophanging
 • Werking verlichting, claxon en ruitenwissers
 • Staat banden en bandenspanning
 • Complete start- en laadcircuit
 • Afstelling van de motor
 • Motor- en versnellingsbaksteunen
 • Complete onderzijde

Afhankelijk van het aantal gereden kilometers en de verstreken tijd sinds het vorige onderhoud, zullen bovenstaande onderdelen vervangen worden als dit nodig is. Uiteraard gebeurt dit steeds in overleg met de klant. Graag vragen wij u om een afspraak te maken indien uw wagen een onderhoud nodig heeft.

Na deze controle en eventuele herstellingen is uw wagen technisch klaar voor de weg. Als de wagen gekeurd moet worden, rest er ons enkel nog de afstelling van de lichten en de CO. Nadien kan u zelf naar de technische keuring rijden, of wij kunnen dit voor u doen.

Laswerken

Roest is de grootste vijand van elke klassieke auto, ook van uw Citroën. En ook hier geldt dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Soms volstaan kleine laswerken zoals het inlassen van een nieuwe binnenvleugel of een stukje van de vloerplaat. Maar wanneer het nodig is, dringt zich een radicale ingreep op, zoals het vervangen van de dorpels of de volledige bodemplaat. Een secuur werkje, dat u beter overlaat aan specialisten.

CQS Classics hanteert steeds dezelfde werkwijze. Samen met u onderwerpen we de auto met een kritisch oog aan een onderzoek, op basis waarvan we een offerte voor de te vervangen en/of te lassen onderdelen maken.

Vervolgens gaan onze ervaren lassers aan de slag. Zij werken met de kwalitatief meest hoogstaande onderdelen en de gepaste materialen. En zij houden rekening met de originele lasnaden en puntlassen. Zo vermijdt u bijvoorbeeld deuren die na een restauratie niet meer perfect sluiten.

Daarnaast kunt u bij CQS Classics ook terecht voor een degelijke en doorgedreven antiroestbehandeling, die uw auto in alle weersomstandigheden tegen de tand des tijds beschermt.

Carrosserie

CQS Classis kan terugvallen op een jarenlange ervaring met klassieke wagens, in het bijzonder met na-oorlogse klassieke Citroëns. Zo kan CQS Classics u met raad en daad bijstaan bij alle kleine of grote carrosseriewerken.

Dit is wat CQS Classics u biedt :

 1. Wij beschikken over kleurkaarten en codes van alle door Citroën gebruikte originele lakken. Zo bent u zeker dat uw DS in de juiste, door u gekozen kleur wordt herspoten. Een andere, niet-originele Citroën-kleur kiezen kan natuurlijk ook.
 2. Om kleurverschil bij het deels herschilderen van een auto te vermijden, laten we eerst een gespoten onderdeel uitlezen. Zo kunnen we de exacte samenstelling van de lak bepalen.
 3. U kan bij ons ook terecht voor het spuiten van onderdelen, die u vervolgens zelf kan monteren. Bijvoorbeeld onderdelen die omwille van roest en schade moeten worden vervangen.
 4. Uiteraard werken wij met kwalitatief hoogstaande producten, om een topresultaat te kunnen garanderen.
Deelrestauratie

De restauratie van uw Citroën HY

CQS Classics biedt u de mogelijkheid om uw Citroën HY in verschillende fasen in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Zo kan u er voor kiezen om uw auto tijdens de wintermaanden bij CQS Classics binnen te brengen. Tijdens die ‘winterslaap’ profiteren wij er van om op uw auto de nodige herstellingen en restauraties uit te voeren, zodat u tijdens de zomermaanden opnieuw zorgeloos van uw oldtimer kan genieten.

Zo gaan we tewerk :

 1. Na afspraak komt u langs met uw auto.
 2. Wij bekijken samen met u uw HY en luisteren naar uw wensen. Na een grondige doorlichting door onze specialisten, kunnen we u op een professionele manier bijstaan in bepalen van de prioriteiten.
 3. In samenspraak met u wordt een stappenplan opgesteld, waarbij er rekening wordt gehouden met uw budget en uw timing.

Alle werken gebeuren na overleg en volledig naar uw wensen.

Totaalrestauratie

Totaalrestauratie van uw Citroën HY

CQS Classics herstelt uw Citroën HY in één allesomvattende restauratie in zijn oorspronkelijke glorie. Dit geheel volgens uw wensen.

Bij deze totaalrestauratie wordt de hele auto onderhanden genomen : mechaniek, elektriciteit en carrosserie.

Zo gaan we tewerk :

 1. We maken een afspraak voor een eerste visuele inspectie. Deze vindt bij voorkeur in ons eigen atelier plaats, maar kan indien nodig ook op verplaatsing gebeuren.
 2. Wij bekijken samen met u uw HY en luisteren naar uw wensen. Tegelijk adviseren we u over wat wij nodig vinden om uw HY opnieuw in topconditie te krijgen.
 3. Wij stellen een indicatieve offerte op, die samen met u wordt besproken.
 4. Nadat u deze offerte heeft goedgekeurd, stellen we een restauratieovereenkomst op. Daarin worden alle werken, budgetten en afspraken samengevat.
 5. Tijdens de uitvoering van de werken, kan u via een persoonlijke link op onze website het hele restauratieproces volgen.

Interesse?

Heeft u interesse voor een vrijblijvende offerte, of wilt u de verschillende mogelijkheden samen met ons overlopen, aarzel dan niet om een afspraak te maken.

Meer zien?

Bent u benieuwd naar enkele van onze projecten?
Bekijk dan onze voorbeelden van Citroën HY op onze portfolio pagina.

Historiek

Eeuwig jong, ondanks zijn ‘rimpels’

De veelzijdige bestelwagen die al in 1947 op de markt kwam, was een typische Citroën: technisch vooruitstrevend en in het oog springend. In het geval van de HY trok het golvende koetswerk de aandacht.

Dat karakteristieke koetswerk was geen hersenspinsel van een designer, maar een goed overwogen technische keuze. Het golvende plaatstaal zorgde immers voor meer stevigheid. Anders dan de meeste bestelwagens uit die tijd, stonden de H-modellen van Citroën op een monocoquestructuur, waarbij de traditionele chassisbalken waren vervangen door op elkaar gelaste stalen platen.

Wat de Citroën HY toen zo bijzonder maakte, en nog steeds maakt, zorgt er vandaag voor dat een totale restauratie en transformatie een pittig werkje is, dat de nodige knowhow vraagt. Het golvende koetswerk maakt werken met een vlakschuurmachine onmogelijk, de carrosserie restaureren is bijgevolg handwerk.

CQS Classics doet meer dan de HY alleen maar restaureren. U kunt bij ons ook terecht voor een volledige transformatie van de HY, bijvoorbeeld een ombouw tot foodtruck.

Onze partner voor klassieke Citroën onderdelen