fbpx

Citroën DS

“De Godin”

Citroën DS

De Citroën DS is al jaren een zeer geliefde klassieker, die verleidt met beeldschone lijnen en een subliem hydraulisch veercomfort. Dankzij CQS Classics kan u van deze elegante schoonheid blijven genieten, elke dag opnieuw.

Diensten voor Citroën DS

Onderhoud & Herstellingen
U kan bij CQS Classics terecht voor een nazicht of onderhoud van uw geliefde klassieke Citroën.

Nazicht:

Bij een nazicht van de wagen worden steeds volgende punten nagekeken:

 • Niveau vloeistoffen zowel olies als remvloeistof en sproeiervloeistof
 • Staat filters
 • Complete ontstekingscircuit (bougies, kabels en ontsteking)
 • Staat remmen
 • Staat ophanging, stuurinrichting en aandrijving
 • Staat hydraulisch circuit indien aanwezig
 • Smering stuurinrichting en ophanging
 • Werking verlichting, claxon en ruitenwissers
 • Staat banden en bandenspanning
 • Complete start- en laadcircuit
 • Afstelling van de motor
 • Motor- en versnellingsbaksteunen
 • Complete onderzijde

Afhankelijk van het aantal gereden kilometers en de verstreken tijd sinds het vorige onderhoud, zullen bovenstaande onderdelen vervangen worden als dit nodig is. Uiteraard gebeurt dit steeds in overleg met de klant. Graag vragen wij u om een afspraak te maken indien uw wagen een onderhoud nodig heeft.

Na deze controle en eventuele herstellingen is uw wagen technisch klaar voor de weg. Als de wagen gekeurd moet worden, rest er ons enkel nog de afstelling van de lichten en de CO. Nadien kan u zelf naar de technische keuring rijden, of wij kunnen dit voor u doen.

Laswerken

Roest is de grootste vijand van elke klassieke auto, ook van uw Citroën. En ook hier geldt dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Soms volstaan kleine laswerken zoals het inlassen van een nieuwe binnenvleugel of een stukje van de vloerplaat. Maar wanneer het nodig is, dringt zich een radicale ingreep op, zoals het vervangen van de dorpels of de volledige bodemplaat. Een secuur werkje, dat u beter overlaat aan specialisten.

CQS Classics hanteert steeds dezelfde werkwijze. Samen met u onderwerpen we de auto met een kritisch oog aan een onderzoek, op basis waarvan we een offerte voor de te vervangen en/of te lassen onderdelen maken.

Vervolgens gaan onze ervaren lassers aan de slag. Zij werken met de kwalitatief meest hoogstaande onderdelen en de gepaste materialen. En zij houden rekening met de originele lasnaden en puntlassen. Zo vermijdt u bijvoorbeeld deuren die na een restauratie niet meer perfect sluiten.

Daarnaast kunt u bij CQS Classics ook terecht voor een degelijke en doorgedreven antiroestbehandeling, die uw auto in alle weersomstandigheden tegen de tand des tijds beschermt.

Carrosserie

CQS Classis kan terugvallen op een jarenlange ervaring met klassieke wagens, in het bijzonder met na-oorlogse klassieke Citroëns. Zo kan CQS Classics u met raad en daad bijstaan bij alle kleine of grote carrosseriewerken.

Dit is wat CQS Classics u biedt :

 1. Wij beschikken over kleurkaarten en codes van alle door Citroën gebruikte originele lakken. Zo bent u zeker dat uw DS in de juiste, door u gekozen kleur wordt herspoten. Een andere, niet-originele Citroën-kleur kiezen kan natuurlijk ook.
 2. Om kleurverschil bij het deels herschilderen van een auto te vermijden, laten we eerst een gespoten onderdeel uitlezen. Zo kunnen we de exacte samenstelling van de lak bepalen.
 3. U kan bij ons ook terecht voor het spuiten van onderdelen, die u vervolgens zelf kan monteren. Bijvoorbeeld onderdelen die omwille van roest en schade moeten worden vervangen.
 4. Uiteraard werken wij met kwalitatief hoogstaande producten, om een topresultaat te kunnen garanderen.
Deelrestauratie

CQS Classics biedt u de mogelijkheid om uw Citroën HY in verschillende fasen in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Zo kan u er voor kiezen om uw auto tijdens de wintermaanden bij CQS Classics binnen te brengen. Tijdens die ‘winterslaap’ profiteren wij er van om op uw auto de nodige herstellingen en restauraties uit te voeren, zodat u tijdens de zomermaanden opnieuw zorgeloos van uw oldtimer kan genieten.

Zo gaan we tewerk :

 1. Na afspraak komt u langs met uw auto.
 2. Wij bekijken samen met u uw HY en luisteren naar uw wensen. Na een grondige doorlichting door onze specialisten, kunnen we u op een professionele manier bijstaan in bepalen van de prioriteiten.
 3. In samenspraak met u wordt een stappenplan opgesteld, waarbij er rekening wordt gehouden met uw budget en uw timing.

Alle werken gebeuren na overleg en volledig naar uw wensen.

Totaalrestauratie

CQS Classics herstelt uw Citroën HY in één allesomvattende restauratie in zijn oorspronkelijke glorie. Dit geheel volgens uw wensen.

Bij deze totaalrestauratie wordt de hele auto onderhanden genomen : mechaniek, elektriciteit en carrosserie.

Zo gaan we tewerk :

 1. We maken een afspraak voor een eerste visuele inspectie. Deze vindt bij voorkeur in ons eigen atelier plaats, maar kan indien nodig ook op verplaatsing gebeuren.
 2. Wij bekijken samen met u uw HY en luisteren naar uw wensen. Tegelijk adviseren we u over wat wij nodig vinden om uw HY opnieuw in topconditie te krijgen.
 3. Wij stellen een indicatieve offerte op, die samen met u wordt besproken.
 4. Nadat u deze offerte heeft goedgekeurd, stellen we een restauratieovereenkomst op. Daarin worden alle werken, budgetten en afspraken samengevat.
 5. Tijdens de uitvoering van de werken, kan u via een persoonlijke link op onze website het hele restauratieproces volgen.

Afspraak maken?

Heeft u interesse voor een vrijblijvende offerte, of wilt u de verschillende mogelijkheden samen met ons overlopen, aarzel dan niet om een afspraak te maken.

Meer zien?

Bent u benieuwd naar enkele van onze projecten?
Bekijk dan onze voorbeelden van Citroën DS op onze portfolio pagina.

Historiek

De zwevende godin

6 oktober 1955. Bij de opening van het 42ste autosalon van Parijs lijkt het alsof er maar één auto in le Grand Palais staat: de bloedmooie en revolutionaire Citroën DS. Met zijn hydropneumatische vering, zijn onafhankelijke voorwielophanging en zijn schijfremmen die vooraan tegen de versnellingsbak zitten, lijkt het alsof de DS breekt met de auto zoals hij tot dan was gekend. En dat Frankrijk er klaar voor was: na één uur waren al 1.000 bestellingen genoteerd. Aan het einde van de dag lagen er 12.000 bestelbons in de schuif.

Eén ding wisten de kopers van het eerste uur nog niet: het hydraulische systeem van de eerste DS, dat ook het stuur, de remmen en de versnellingsbak bediende, was hopeloos onbetrouwbaar. Wat Citroën deed beslissen om al in 1956 een vereenvoudigde versie uit te brengen : de ID, die het bij de hydropneumatische ophanging hield. Waarop al snel dit onvertaalbare woordgrapje volgde. Wat is het ultieme genot voor een automecanicien? Déshabiller une DS/déesse, pour se faire une ID/idée.

De DS en de ID werden als berline, break en cabriolet gebouwd. In totaal liepen en bijna anderhalf miljoen stuks van de band. In 1975 verliet laatste de fabriek aan de Quai de Javel. Door het historisch belang van de DS zien we het bij CQS Classics bijna als een missie om de legende levend te houden.

Of om het anders te zeggen, wat is het ultieme genot voor het CQS Classics-team? Uw DS in de watten leggen!

Onze partner voor klassieke Citroën onderdelen