fbpx

Citroën 2CV

“Het Icoon”

Citroën 2PK

De 2PK was de eerste, en naar alle waarschijnlijkheid ook de enige auto die ooit reclame maakte met wat hij allemaal niet had. En dat het werkte, want de 2PK, die al in 1936 het levenslicht zag als prototype van een Toute Petite Voiture, groeide uit tot een waar icoon.

Diensten voor Citroën 2PK / 2CV

Onderhoud & Herstellingen
U kan bij CQS Classics terecht voor een nazicht of onderhoud van uw geliefde klassieke Citroën.

Nazicht:

Bij een nazicht van de wagen worden steeds volgende punten nagekeken:

 • Niveau vloeistoffen zowel olies als remvloeistof en sproeiervloeistof
 • Staat filters
 • Complete ontstekingscircuit (bougies, kabels en ontsteking)
 • Staat remmen
 • Staat ophanging, stuurinrichting en aandrijving
 • Staat hydraulisch circuit indien aanwezig
 • Smering stuurinrichting en ophanging
 • Werking verlichting, claxon en ruitenwissers
 • Staat banden en bandenspanning
 • Complete start- en laadcircuit
 • Afstelling van de motor
 • Motor- en versnellingsbaksteunen
 • Complete onderzijde

Afhankelijk van het aantal gereden kilometers en de verstreken tijd sinds het vorige onderhoud, zullen bovenstaande onderdelen vervangen worden als dit nodig is. Uiteraard gebeurt dit steeds in overleg met de klant. Graag vragen wij u om een afspraak te maken indien uw wagen een onderhoud nodig heeft.

Na deze controle en eventuele herstellingen is uw wagen technisch klaar voor de weg. Als de wagen gekeurd moet worden, rest er ons enkel nog de afstelling van de lichten en de CO. Nadien kan u zelf naar de technische keuring rijden, of wij kunnen dit voor u doen.

Chassis vervangen

Chassiswissel van een Citroën 2CV

Een verroest chassis leidt bij de technische keuring meestal tot een rood schouwingsbewijs. Maar dat hoeft niet het einde van uw 2CV te zijn. Let wel, zomaar roestgaten dichtlassen is vaak geen optie. Het chassis kan al zodanig door roest zijn aangetast, dat het ernstige verzwakkingen kan vertonen met als gevolg dat het risico op plooien en zelfs afbreken niet denkbeeldig is. Voorzichtigheid is dus geboden. In sommige gevallen is uw 2CV chassis vervangen dus een betere optie.

CQS Classics beschikt over de expertise om een vakkundig oordeel te geven over de staat van het chassis en kan, indien nodig of gewenst ook  uw 2CV chassis vervangen. Alleen is de wetgeving hieromtrent en België bijzonder streng. Strenger alleszins dan in onze buurlanden. Wanneer een chassisnummer in een 2CV niet correct of onvolledig is, kan dit bij de technische keuring ook leiden tot afkeuring, zelfs tot wegverbod!

Inslaan chassisnummer 2CV

Dit risico vermijdt u door bij CQS Classics een nieuw 2CV chassis met kenteken te kopen. Citroën en het Ministerie van Verkeer hebben CQS Classics een mandaat verleend dat ons toelaat om chassisnummers in een nieuw chassis in te slaan. Dit gebeurt aan de hand van uw autopapieren. Nadien ontvangt u van ons een attest voor inslag, dat vanaf dan bij de autopapieren moet blijven.

U kan steeds een afspraak maken bij CQS Classics voor een chassiswissel. Ons professionele team staat klaar om uw 2PK chassis te vervangen.

Bent u zelf handig en wilt u de klus liever zelf klaren? Dat is geen probleem. U hoeft het chassis niet bij ons te laten plaatsen. Wij kunnen dat natuurlijk voor u doen, maar u kan ook zelf online een chassis kopen op de website van Citroparts.com

Laswerken

Roest is de grootste vijand van elke klassieke auto, ook van uw Citroën. En ook hier geldt dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Soms volstaan kleine laswerken zoals het inlassen van een nieuwe binnenvleugel of een stukje van de vloerplaat. Maar wanneer het nodig is, dringt zich een radicale ingreep op, zoals het vervangen van de dorpels of de volledige bodemplaat. Een secuur werkje, dat u beter overlaat aan specialisten.

CQS Classics hanteert steeds dezelfde werkwijze. Samen met u onderwerpen we de auto met een kritisch oog aan een onderzoek, op basis waarvan we een offerte voor de te vervangen en/of te lassen onderdelen maken.

Vervolgens gaan onze ervaren lassers aan de slag. Zij werken met de kwalitatief meest hoogstaande onderdelen en de gepaste materialen. En zij houden rekening met de originele lasnaden en puntlassen. Zo vermijdt u bijvoorbeeld deuren die na een restauratie niet meer perfect sluiten.

Daarnaast kunt u bij CQS Classics ook terecht voor een degelijke en doorgedreven antiroestbehandeling, die uw auto in alle weersomstandigheden tegen de tand des tijds beschermt.

Carrosserie

CQS Classis kan terugvallen op een jarenlange ervaring met klassieke wagens, in het bijzonder met na-oorlogse klassieke Citroëns. Zo kan CQS Classics u met raad en daad bijstaan bij alle kleine of grote carrosseriewerken.

Dit is wat CQS Classics u biedt :

 1. Wij beschikken over kleurkaarten en codes van alle door Citroën gebruikte originele lakken. Zo bent u zeker dat uw DS in de juiste, door u gekozen kleur wordt herspoten. Een andere, niet-originele Citroën-kleur kiezen kan natuurlijk ook.
 2. Om kleurverschil bij het deels herschilderen van een auto te vermijden, laten we eerst een gespoten onderdeel uitlezen. Zo kunnen we de exacte samenstelling van de lak bepalen.
 3. U kan bij ons ook terecht voor het spuiten van onderdelen, die u vervolgens zelf kan monteren. Bijvoorbeeld onderdelen die omwille van roest en schade moeten worden vervangen.
 4. Uiteraard werken wij met kwalitatief hoogstaande producten, om een topresultaat te kunnen garanderen.
Deelrestauratie

Restauratie 2CV / restauratie 2PK

Wilt u uw 2CV laten restaureren? CQS Classics is dé specialist in Citroën 2PK restauratie (2CV6 , 2CV Charleston en andere modellen).  We bieden u de mogelijkheid om uw restauratie in verschillende fasen te laten verlopen. Zo kunt u er voor kiezen om uw auto tijdens de wintermaanden in onze garage binnen te brengen. We zullen uw wagen dan stap voor stap in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Het voordeel van een 2CV restauratie tijdens de ‘winterslaap’: wij voeren de nodige herstellingen en restauraties uit zodat u tijdens de zomermaanden opnieuw zorgeloos van uw oldtimer kan genieten.

Wilt u toch liever alle werken in één keer laten uitvoeren? Kies dan voor een totaalrestauratie.

Werkwijze en kosten restauratie 2CV

Geen zin of geen tijd om zelf uw 2PK te restaureren en toch geen te hoge kosten betalen?

Dan kan ons professionele team van CQS Classics u verder helpen! Wij bekijken samen met u de mogelijkheden. Zo gaan we te werk:

 1. Na afspraak komt u langs met uw auto.
 2. Wij bekijken samen met u uw 2CV en luisteren naar uw wensen. Na een grondige doorlichting door onze specialisten, kunnen we u op een professionele manier bijstaan in bepalen van de prioriteiten voor de restauratie van uw Citroën 2CV
 3. In samenspraak met u wordt een stappenplan opgesteld. We doen een voorstel over hoe we uw 2CV restaureren, waarbij we rekening houden met uw budget en uw timing.

Alle werken gebeuren na overleg en volledig naar uw wensen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. U kunt vrijblijvend een afspraak maken.

Bent u benieuwd naar enkele voorbeelden of verslagen? Bekijk dan op onze portfolio pagina enkele 2CV restauratieprojecten.

Totaalrestauratie
Totaalrestauratie van een Citroën 2CV

Is uw 2CV nog een echt lelijk eendje? Geen nood, CQS Classics herstelt uw Citroën 2CV in één allesomvattende restauratie in zijn oorspronkelijke glorie. Dit geheel volgens uw wensen.

Bij deze totaalrestauratie wordt de hele auto onderhanden genomen : mechaniek, elektriciteit en carrosserie.

Zo gaan we te werk :

 1. We maken een afspraak voor een eerste visuele inspectie. Deze vindt bij voorkeur in ons eigen atelier plaats, maar kan indien nodig ook op verplaatsing gebeuren.
 2. Wij bekijken samen met u uw 2CV en luisteren naar uw wensen. Tegelijkertijd adviseren we u over wat wij nodig vinden om uw 2CV opnieuw in topconditie te krijgen.
 3. Wij stellen een indicatieve offerte op, die samen met u wordt besproken.
 4. Nadat u deze offerte heeft goedgekeurd, stellen we een restauratieovereenkomst op. Daarin worden alle werken, budgetten en afspraken samengevat.
 5. Tijdens de uitvoering van de werken, kunt u via een persoonlijke link op onze website het hele restauratieproces volgen.

Alle werken gebeuren na overleg en volledig naar uw wensen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. U kunt vrijblijvend een afspraak maken.

Interesse?

Heeft u interesse voor een vrijblijvende offerte, of wilt u de verschillende mogelijkheden samen met ons overlopen, aarzel dan niet om een afspraak te maken.

Meer zien?

Bent u benieuwd naar enkele van onze projecten?
Bekijk dan onze voorbeelden van Citroën 2CV op onze portfolio pagina.

Historiek

Geschiedenis van de 2CV: de allemansvriend

Geen auto met zoveel bijnamen als de 2CV, waarmee de Franse fiscale paarden werden bedoeld. Eend, lelijke eend, geit, het is maar een greep uit de collectie van een autootje dat het zelfs tot in de dikke Van Dale schopte en wel als deux-chevaux. Het bedenken van koosnaampjes geeft wel aan dat de 2CV niemand onberoerd laat. Iedereen kent wel iemand die er eentje had of heeft, maar velen hebben er ook zelf veel plezier in beleefd. Nochtans, wanneer de deux-chevaux op 7 oktober 1948 op het autosalon van Parijs wordt voorgesteld is hij eerder een mikpunt van spot. Alleen een Zwitsers magazine voorspelt de kleine Citroën een mooie toekomst. En gelijk hadden ze, de Zwitsers. Al in 1950 was de wachttijd voor een 2CV tot zes jaar opgelopen.

Het resultaat van een doorgedreven marktonderzoek in combinatie met het feilloos aanvoelen van wat de klant echt wilde

Het guitige uiterlijk van de geit doet vermoeden dat een designer hem in een vrolijke bui uit zijn mouw schudde, maar niets is minder waar. De 2CV was het resultaat van een doorgedreven marktonderzoek in combinatie met het feilloos aanvoelen van wat de klant echt wilde. En dat was een goedkope auto die in het budget van een landbouwer of arbeider paste, die groot genoeg was om een vat wijn van vijftig liter te transporteren, maar die ook voldoende soepel in de veren zat om met een mand eieren aan boord een veld te passeren zonder één ei te breken. En, wat niet onbelangrijk was, omdat de auto ook moest dienen om er ‘s zondags mee naar de kerk te rijden, moest hij hoog genoeg zijn zodat de boer zijn hoed niet moest afzetten.

De 2CV werd een schot in de roos

Niettegenstaande dat ze even moesten mikken, werd de 2CV een schot in de roos. Het haast utilitaire eendje evolueerde naar een iconische status. Meer nog, rijden in een 2CV werd een manier van leven. Het resultaat : tot aan het einde van de productie in 1990 rolden meer dan 4 miljoen 2CV’s van de band. De laatste 2CV’s werden in Portugal gebouwd en waren vaak samengesteld uit onderdelen die nog her en der beschikbaar waren. Gedurende zijn lange carrière werd de 2CV ook een tijdlang in België gebouwd. Die Belgische 2CV viel in Frankrijk op door zijn uitzonderlijke productiekwaliteit, wat Citroën er toe aanzette om een luxueuzere versie te gaan bouwen : de AZL.

Uitgebreide schare fans

Door zijn eenvoudige constructie, het chassis is makkelijk los te maken van het koetswerk, leende de 2CV zich ook prima voor ombouw. Zo onstonden de Mehari en de besteleendjes, maar ook varianten zoals de Vanclee Mungo en kit-cars zoals Lomax, Le Patron, Burton. Maar het maakt niet uit in welke vorm, de 2CV kan vandaag nog rekenen op een uitgebreide schare fans, getuige de duizenden eigenaars en liefhebbers die samenkomen op de tweejaarlijkse wereldmeeting voor 2CV-vrienden. Want de 2CV blijft de perfecte auto voor een ontspannen rit op het platteland of in de bergen. Zelfs op de autosnelweg, waar ze tot een topsnelheid van 110 km/u meekunnen.

Onze partner voor klassieke Citroën onderdelen